Pages

Thursday, June 16, 2016

certurile în mediul online sunt dovada că nu toți oamenii trebuie să aibă acces la internet

WARNING
DANGER
O SĂ FIE UN ARTICOL LUNG, MĂ EXPRIM MAI BINE ÎN SCRIS DECÂT ÎN VORBIT, ALTFEL UN VIDEO AR FI FOST MAI INTERACTIV ȘI DE MAXIM 5 MINUTE

Am chef să dezbat două teme, dar încă nu știu dacă pe rând sau la comun, aici, mai jos.
1. Fashionistele;
2. Postarea mea de pe Facebook legată de Cristina Nemerovschi, oricine încă ar fi ea, de fapt, pentru că nu mi s-a răspuns în mod concret, iar pe Google nu-l cred 100%.

Voi începe, bineînțeles, cu subiectul încă în desfășurare, anume ăla al doilea.
Cum deja v-am obișnuit, dragii mei cititori virtuali, sunt un #hateambasathor convins. Nu mă mai ascund după cuvinte, cum o făceam în era hi5, nu mă deranjează să spun lucrurilor pe nume și viața nu e roz, așa că-s conștientă de faptul că nu toți sunt de acord cu mine. Și accept asta fără problemă. Accept și criticile, atâta timp cât sunt constructive.
Marți mă plictiseam și scrolluiam news feed-ul, bineînțeles, și văd un share de la o postare a Cristinei Nemerovschi. A scris ea acolo cât de mândră e că un pasaj dintr-o carte de-a ei a ajuns subiect la proba orală a bacalaureatului din acest an. Ca să înțeleg și eu mai bine ce se întâmplă, am citit pasajul, că na... Practic am citit ceva ce scriam eu când eram tristă, tot în era hi5. Doar că aveam fraze mai lungi și mi-era rușine să public, pentru că cine știe ce părere își făceau oamenii despre mine. Deci trăiam în anonimat.
Așadat, marți am scris asta pe Facebook:
Inițial, postarea era publică, pentru că voiam să aflu un răspuns la modul cel mai serios și am peste 2k followers, poate printre ei era unul care deținea răspunsul la întrebarea mea.
Așa cum se observă, până în momentul ăsta, am strâns 173 reacții, ceea ce înseamnă că 173 oameni sunt de acord cu mine într-un fel sau altul. Pe lângă asta, secțiunea de comentarii e și ea bogată, dar mi-era lene să fac print screen și de-acolo. Postarea încă există, dar privată, adică doar pentru cei care mă au în lista de prieteni. Doar ei au privilegiul de a citi comentariile. Oricum, eu știu cine ce a zis, în caz că primesc vreun report.
Reacțiile din comentarii sunt împărțite. Unii au fost de acord, alții nu, dar și-au șters comentariul între timp. Ideea e că eu nu am căutat-o pe domnița asta pe net pentru că, repet, nu am încredere 100% în Google. Și chiar speram să o fi citit cineva care să mă aibă în listă. La vreo două ore după, am găsit site-ul ei de unde am aflat că are 36 ani. 36. Nu am nimic cu vârsta, să-i ajute Dumnezeu, da' credeam că are maxim 25, având în vedere aspectul fizic. Știu o tipă de cred 24 care arată mai matură decât ea. Din orice punct de vedere, de fapt, nu doar fizic. 
Mă rog.
Astăzi, 16 iunie, am plecat la Târgoviște cu Costin să rezolvăm ceva acte la micuța Honda. Pe drumul spre casă, tot primeam notificări de la o anumită Elena Luminița Paraschiv. Aceasta dădea reply-uri la comentariile deja existente la postarea pe care o și dădusem uitării.
Ca să ne înțelegem, a dat edit la câteva minute bune după ce am corectat-o.
Am încercat să o las în pace, dar nu am putut! Ea tot insista în a fi lipsită de cunoștințe într-ale punctuației și gramaticii. Chiar nu am putut! Am încercat! JUR!
Acum urmează un print screen care m-a făcut să prind și mai mult hate pe fashion bloggers:
Ah, domnița apare cu negru pentru că mi-a dat block. Am uitat să precizez asta până acum.
Revenind.
După cum ați putut observa, eu nu am spus nimic de rău la adresa Cristinei Nemerovschi, gen "ce proastă e" sau "huo graso" sau d-astea. Nici nu m-am băgat în seamă cu ea, altfel îi dădeam foarte ușor tag în postare, numai că nu voiam să-mi spună ea cine e, ci voiam să aflu de la "cititorii" ei.
Pe lângă asta... Am scris și mai sus, cu punctuația și gramatica. Vere, NU se pune spațiu înainte de semnele de punctuație. Nu folosești virgula în loc de punct. Mai ales, NU folosi diacritice dacă nu stăpânești bine tastatura, chiar și pe mobil. Ori le pui pe toate, ori deloc. Și nu îmi pare rău să-mi corectez chiar și concubinul la asta. Mereu îi atrag atenția. E vorba de estetică, sincer.
Și ca să mă leg, totuși, puțin și de cel de-al doilea subiect de interes major care mă deranjează vizual mai mult, adică fashion bloggerii... Taică, dacă ești ATÂT de fashionistă, nu te lua de părul meu, care e făcut cu soluții farmaceutice pentru că fix așa vreau eu, sau de faptul că am volum la păr și tu zici că e "măturică"... Mai mult, nici măcar nu mai sunt blondă, se vede asta și în fotografia mea de profil. Sunt mov. M O V. Păr colorat cu violet de gențiană, că vopseaua e scumpă și se duce mult mai repede din firul de păr.
Credeam că fashion bloggerii se ocupă cu chestii mai inteligente de atât. Adică să te iei de părul meu, având în vedere că nu ți-am cerut părerea, că mulți din jurul meu îmi spun că-mi stă mai bine așa decât cum îl aveam înainte și, MAI ALES, că alte argumente nu ai... Serios acum, fă-ți meseria mai bine sau lasă-te de ea. 
Ah, și a ieșit și bucureșteanca din ea prin "mai greu pe la țară". Totuși, mă face să spun clar și răspicat că e foarte dezinformată. A mers cât a mers gluma cu "a, ești din provincie, ahahaha" sau cele de genul "în Ploiești aveți curent și apă?", dar deja stau în București de aproape 3 ani. Nu am buletin de București, dar sunt convinsă că știu mai bine să folosesc ratb-ul față de această Elena.
Chiar am rugat-o frumos, nu puteți spune că nu. #pls4life
Recunosc, recunosc că i-am spus în mod direct că-i proastă. Nu vedea și nu aveam cum să-i dau ochelarii mei...
Avem aici dovada că nu sunt eu nebună când spun că nu se pune spațiu înainte de semnele de punctuație. De fapt, nici nu am fost eu cea care a spus asta prima oară. Eu doar dau mai departe informația.
Aici deja mă blocase și nu a mai văzut ce-am scris. Probabil s-a supărat rău. Sau nu a putut face față realității. 
Bonus: comentariul lui Adrian Rizan
GG, Rizi. +1. 
Nici pe ăla nu lăa văzut pentru că nah, nu mai primea notificări... Păcat.

În timp ce terminam conversația la postarea mea și am trecut-o din public în privat, Dan Suhai, un poet contemporan, deci scriitor ca și Nemerovschi, pe care am avut ocazia să-l întâlnesc chiar și live acum un an, a scris o ceva super lung la el pe profil. Eu deja știam, oarecum despre ce e vorba - autoarea cărților despre alcool, sânge, sex, droguri, depravare a făcut un print screen (!!!) în loc să dea share la postarea aia a mea. De ce nu a dat share? Din moment ce mi-a lăsat numele în print screen, tot reclamă se numește. Adică deși e una negativă, pentru că s-a descotorosit de hateri și a rămas doar cu fani în lista de prieteni, tot reclamă e. 
Să revenim, Suhai a scris ceva lung la el pe profil, am făcut print screen, da' nuștu cât se înțelege:
(fotografia aka print screen de la scriitoare era atașat postării lu' Suhai)
Nah, io nu vedeam postarea ăleia, pentru că mi-a dat block dinainte să știu că are și un cont al ei, personal. Însă, bineînțeles, am putut cumva să intru la ea pe profil, că nu degeaba stau pe internet 24/7.
Acum urmează o serie de print-uri din secțiunea de comentarii pe care nu o pot vedea de pe contul meu:
Adică să citești Invitație la Vals, Doamne ferește, aduceți crucea și aghiazma, huo!

Practic, glumele din 2000 nu au murit. "Domnule Dudu din Dudești, dă-ne dude dulci din dudul dumitale din drum." #muchwow

Aici o observăm, din nou, pe Elena, fashionista, cum o pupă în cur pe scriitoare. Cine știe...

Aici îl avem pe Ariel, pe care îl apreciez în tot ceea ce face, cum mi-a dat tag în postarea scriitoarei. Numai că eu deja aveam block. Apreciez, totuși, Ariel! 
Și observăm și diferența dintre mine, 22 ani, și ea, 36 ani. Nu am zis că-i proastă, mă repet, sau imbecilă, cum spune ea în mod direct despre mine. Dacă ea s-a simțit așa, e problema ei. (am scris asta într-un comentariu de l-am pus mai sus)

Asta n-am înțeles-o, ce treabă am io cu faptul că unii oameni nu se spală...
Și credeam că apa caldă e mai rar întâlnită. Aia rece o iei și din bălți, după ce-a plouat o noapte întreagă. Sau direct din Tulcea - vezi imagini și filmulețe pe net cu inundația de zilele trecute din Tulcea.

Dacă dădeam Eminescu la bac, pfff, eram bines. Am dat Bacovia, nu mă plâng, mi-a plăcut mult "Plumb". Și nici nu l-am înjurat vreodată pe Eminescu. Ba chiar cred că am o carte de-a lui pe-acasă, citeam mai mereu înainte să încep cu examene și cu astea, adică până în clasa a unșpea. Am vrut să învăț "Luceafărul" pe de rost, da' normal că n-am reușit mai mult de două strofe...

Prin acel "tragi o linie" eu nu înțeleg decât că domnul îndeamnă oamenii să citească poezii la un pahar de vin, după un vals și după ce s-a drogat. Right? Right.
Restul înțeleg. Drumeș e chiar mișto. Dacă a citit ambele romane siropoase, de ce era ironică prin "m-a dat gata"? Of...

Aici, practic, nu am niciun comentariu.
Ah, ba da. 
Știți cum latră câinii în Ardeal?
Vă spun eu.
"No, dacă îi musai, ham!"

AICI aveți link de la dezbaterea lui Suhai, pentru că este publică. Adică puteți citi comentariile. Mi-am mai luat vreo 2 block-uri așa pentru că de ce nu.
Contul meu de Facebook este public făcut în pagina de home a blogului, deci tre' să mai dați un clic, deci încă o vizualizare, HA! Sau, mă rog, mi se vede numele în print screen... Și iconița fotografiei de profil...

Nu mai am nimic de spus legat de asta. 
Nu am de ce să cer scuze cuiva, nu am jignit pe nimeni decât în momentul în care au cerut-o (adică Elena fashionista). Nu m-am legat de faptul că scrierile lu' Nemerovschi ar fi proaste, ci că nu mi se pare ok să-l scoatem pe răposatul Eminescu în favoarea ei. Lăsați-i pe toți, nu scoateți nimic. Nu e ca și cum a omorât Eminescu pe cineva. E vina elevilor că nu învață. A fost vina mea că am avut restanțe în facultate. E vorba de asumarea greșelilor, nu de faptul că "a fost greu". Nimic nu e greu dacă te pregătești din timp pentru lucrul respectiv.
Așadar, nu am zis de doamna asta că-i imbecilă, crizată, etc. O dovedește singură. Altă problemă a ei este faptul că mi-a dat block și nu și-a asumat cuvintele. Normal că, din momentul în care devii persoană publică, apar haterii ca mine sau ca ceilalți imbecili. Nu toți credem că e ok să faci sex de fun de la 13 ani și 6 luni și să fugi de acasă când te cerți cu mama ta, așa cum a scris în una din cărțile ei. La fel cum nu toți credem în vampiri, strigoi, satanisme și alte d-astea despre care o mai scrie ea. 
Părerile sunt împărțile. Ai 36 ani și pui botul la ceea ce spun oamenii după ce îți lansezi cărțile. Păi nu d-aia există critici literari, ca să te critice? P-ăia de ce nu-i blochezi în viața reală? Ah, stai, nu poți, altfel ai fi aplicat acest gest de maxim 15 ani. Nu spun că sunt dornică de a mă certa live cu ea, dar măcar asumă-ți responsabilitatea, vorbește cu oamenii și întreabă-i ce e în neregulă, ce nu le place, de ce nu le place lucrul ăla. 
ÎÎÎÎN FINE.
Părerile sunt împărțite. Ea a adoptat un comportament al unei persoane de 13 ani.
Eu adopt comportamentul de nu vreau ca verii mei, copiii mei să creadă că e ok să faci sex de amuzament la 13 ani și să fugi de acasă dacă mă-ta îți spune că trebuie să-ți faci temele și tu te rățoiești la ea. Însă îmi doresc din tot sufletul, atunci când va avea un copil, fie el de sex masculin sau feminin, să se poarte cu ea exact așa cum descrie ea adolescenții în cărțile sale: alcoolici, obsedați sexual și, eventual, drogați, ca să fie pachetul complet. Ah, și să nu-i poată stăpâni, să fie derbedei, să fugă de-acasă și să stea cu sufletul la gură, gândindu-se că cine știe ce au pățit. NU e ok să îndemni copiii la astfel de lucruri.

Atât. 
Nu mai am chef să mă iau acum de fashin bloggerițele vieții.
D-abia mai fac vizualizări și cu articolul ăla.
Merci pentru atenție.
V-am avertizat că e unu' lung...

Kiss you on the souls, să vă ajute Dumnezeu și Măicuța Domnului dimpreună cu el ca să nu-l lase singurel la...
No comments:

Post a Comment

Hai cu tupeu, trăi-ți-ar!