Ei bine, iată, am pornit şi postul ăsta, postul pe care câteva persoane m-au rugat să-l scriu, ca să afle cum e la FJSC, în cazul în care vor să se mute de la facultatea unde sunt sau vor să aplice la FJSC după ce termină liceul. Iar eu scriu postul ăsta din perspectiva unui student din anul I care abia a trecut prin prima sesiune a vieţii sale ca student. Cine ştie câte-or mai urma...
Avertisment: e posibil ca postul ăsta să fie cam lung. Sper să nu, dar nu promit, nu ştiu când mă voi opri din scris.
S-o luăm cu începutul.
Prima dată când am intrat în contact cu facultatea asta a fost acum un an, când am venit la Bucureşti, la Dorina, să îi ţin de urât câteva zile. Cum a fost atunci în vizita mea la FJSC vedeţi aici:
http://wa-dafac.blogspot.ro/2013/04/fjsc.html. Dinainte de a veni la Dorina, îmi doream să intru la FJSC, asta pentru că-mi doresc o carieră în radio. Poate şi ca reporter, nu m-am decis încă total, mai am de învăţat multe până să termin facultatea... Asta cine ştie când...
Toate bune şi frumoase, am intrat la facultate. Iniţial, ca student la cursuri fără frecvenţă, adică dai nişte bani, da' faci doar o dată pe lună nişte cursuri/seminarii şi nu la fel ca cei de la frecvenţă, că na, într-o zi pe lună cât ţi se poate preda... Nu mi-a convenit, logic; eu voiam să simt că sunt la facultate, să stau la cămin şi să mănânc supă la plic atunci când nu mai am altceva şi nici bani şi să văd şi eu cum e să dormi pe băncile facultăţii. După o săptămână de la asta, am primit vestea că am trecut la cursurile cu frecvenţă, Doamne-ajută. Nu prea mai conta faptul că tre' să dau 3100 ron în primul an la FJSC, conta că am intrat unde am vrut şi urma să studiez cam ce-mi place. Bineînţeles, nu prea ştiam ce materii mă aşteaptă...
Ca orice student din provincie, am mers să aplic pentru un loc la cămin, că de, după ce că dau 3100 ron la facultate, nu prea îmi permite buzunarul să mai dau vreo 500 ron pe chirie la nuş' ce apartament. Dar facultatea a considerat invers; dacă-s la taxă, sunt plină de bani, îi întorc cu lopata. Da, cum să nu. Am făcut 2 săptămâni naveta (asta pentru că da, nu am primit cămin de la FJSC şi nu aveam altă soluţie), până am auzit de "distribuirile de locuri la cămin de la Univ. Buc.". Am mers, mi-am încercat norocul, eu speram la un loc în cămin cu Dorina, că era şi lângă facultate, şi într-o zonă bună (lângă Afi), meh. Dar nu am fost atât de norocoasă şi am primit cămin în... Măgurele. Căminele din Măgurele sunt cele de care se fereşte orice student din provincie, dar care mai ştie câte ceva despre Bucureşti şi căminele Universităţii. Eu mă încadrez în acea categorie de studenţi, ştiam ce presupune "loc la cămin în Măgurele". Totuşi, a urmat asta:
http://wa-dafac.blogspot.ro/2013/10/grea-e-viata-de-student-partea-i.html
În continuare stau la cămin în Măgurele, m-am obişnuit chiar şi e super ok, regia de cămin e 120 lei şi netu' 35, nu sunt probleme de genul gândaci sau şobolani sau eu mai ştiu ce, stau singură în cameră, fac ce vreau, mănânc când vreau, îmi las hainele pe unde vreau, fără să fie cineva care să-mi zică "hei, mai fă şi tu curat". Nu; fac curat când vreau eu; adică destul de des, că îmi dau seama că nu e ok să fiu atât de leneşă. Deci, viitori studenţi ai UniBuc, dacă primiţi loc la cămin în Măgurele, nu vă panicaţi. Singura chestie naşpa e că nu aveţi cu ce ajunge după ora 11, asta în caz că nu aveţi maşină personală.
Anyhow, revenim la facultate. Materiile nu au fost cele la care mă aşteptam. Adică, fiind pe specializarea "Jurnalism", mă gândeam că o să încep de la început cu ce-i pe asta, nu că o să fac din fiecare specializare câte puţin. Dar mna, m-am conformat. Am făcut şi relaţii publice, şi comunicare, şi presă şi actualitate şi redactare şi bla bla. 7 materii în total, dintre care 4 cu examen în sesiune. Dacă nu ai minim 5 în seminar, nu intri în examenul din sesiune, baftă-n viaţă, exact ce mi s-a întâmplat mie la "Introducere în Sistemul Mass-Media". Pe de altă parte, nu intri în examenul din sesiune (la unele materii) dacă nu ai minim 5 la testul intermediar sau parţial, cum i se mai spune. La ISMM am luat 8, da' nu e panică, tre' doar să reiau seminarul sau ceva de genu', n-am prins prea bine ce tre' să fac ca să intru în examen în sesiunea de restanţe. Anywhore, n-ai restanţă, n-ai prestanţă. Cel puţin, aşa se zice.
Cursurile nu au fost extrem de plictisitoare, dar mai şi adormeai, spre exemplu, la cursul de engleză, unde profa vorbea ba în engleză, ba în română, şi tu tot nu înţelegeai nimic şi preferai să pui puţin capul pe bancă. Mai sunt şi cursuri amuzante, spre exemplu... nu ştiu ce exemplu să dau, îmi pare rău. În schimb, seminariile chiar sunt interesante, adică tre' să vorbeşti pe anumite teme. Bine, fac excepţie zilele când ai teme de predat sau ceva de genu', atunci nu mai e interesant. Şi nici să prezinţi un proiect pentru care nu ai dormit vreo 2 nopţi... nu, nu e amuzant şi nici interesant.
Profii sunt, în mare parte, ok. Sau, cel puţin, asta credeam înainte de sesiune. Fiecare profesor a întârziat cu notele puse în catalog, la unii nici nu ştiai dacă ai trecut de seminar sau nu. Fiecare profesor are ceva mult mai important de făcut decât să-ţi corecteze ţie lucrarea în mai puţin de o săptămână. Există profesori care nici nu vor să-ţi dea nota aşa cum e ea, îţi zice că eşti picat şi baftă-n viaţă. Oricât ai încerca să scoţi nota cu tot cu sutimi şi zecimi şi punctuleţe, nu vrea să ţi-o dea şi gata. Ţi-a zis că eşti picat, asta e important pentru el. Şi aşa, tu rămâi nedumerit, nu prea are cine să te ajute, pentru că profu' nu vrea, pur şi simplu, să-ţi dea nota aşa cum e scrisă pe foaie. Dar ajungi să te resemnezi şi să-ţi bagi tot ce-ţi vine la gură în ea de facultate, deşi aici ţi-ai dorit să intri. Da' nu e panică, totul o să fie bine. Mai devreme sau mai târziu.
Personal, nu mă plâng de materii şi de restanţe şi de astea. Mă enervează faptul că, deşi dau 3100 ron, şi nu sunt singura care dă banii ăştia, nu primim o amărâtă de notă, e ca şi cum nu am voie să o văd, ce dacă e a mea şi e dreptul meu să-mi văd nota. Nu vreau să-mi văd lucrarea, ci nota. Şi nu pot, până nu sunt trecute în catalog şi tre' să duc carnetu'. Dar poate vreau să fac contestaţie, sau poate observ că profu' a calculat greşit şi se mai poate face ceva înainte de a fi trecută nota în catalog. Dar nu, e aberant ce cer eu. Şi ce cer şi alţi colegi de-ai mei. În fine, trebuia să fie ceva care să nemulţumească studentu' la facultatea unde şi-a dorit să intre.
Pe partea de teme de la seminarii, ce pot să zic, e nevoie de citit mult. Tre' să mergi la bibliotecă şi să cauţi cărţi, să tragi la xerox paginile de care ai nevoie şi să citeşti, să citeşti, să citeşti. Asta am avut, în mare parte, de făcut la seminarii. Adică pe baza a ce citeai, trebuia să faci un proiect, că mna, nu citeşte nimeni o carte despre comunicare aşa, că s-a plictisit de Facebook şi de seriale... A trebuit să fac şi ştiri, pe baza a câtorva reguli. Şi nu, ştirile nu au fost publicate pe undeva. Erau doar teme date de prof, ca să vadă că am înţeles ce ne tot spunea el acolo. Şi normal, ca (aproape) orice student, nu ţi le faci şi tu fix când le primeşti; faci temele când ştii că mai ai o zi sau două până la predare.
În rest, nu mă plâng. Am avut un program lejer, cu 2-3 cursuri/seminarii pe zi, am avut şi zile unde aveam un singur seminar şi ăla nu era de nuştu câte ore, ci de o oră jumate-două. Materiile nu au fost grele, da' le-am primit aşa, pe toate, şi abia ne-am acomodat cu schimbarea, că suntem studenţi, că tre' să ne căutăm un loc de muncă sau un internship în domeniu şi că ne-am mutat (mulţi dintre noi) de acasă. Dar am rezistat, am făcut faţă şi am predat temele la timp, am încheiat seminariile bine (mulţi dintre noi), am luat toate examenele (nu chiar aşa mulţi dintre noi; cel puţin, eu nu). Totul a fost între bine şi nasol. Nu e nici o facultate extrem de uşoară, da' nici nu-i ca la istorie, unde tre' să mănânci, efectiv, istorie pe pâine, nici ca la medicină, să ai mii de pagini de citit pentru un examen, nici ca la arhitectură, să nu dormi nopţi întregi pentru o singură temă. E... bine. Mie-mi convine, deocamdată. Excepţie fac problemele mai sus menţionate (cele legate de note) şi cum se poartă secretarele cu tine dacă ai o mică treabă pe la ele, parcă le-ai deranja din somnul de frumuseţe dacă ai nevoie de o ştampilă sau ceva.
În fine, recomand celor care-şi doresc să facă Jurnalism, să vină la FJSC. Nu sunt unul din studenţii ăia care le spun elevilor de-a doişpea: "Nu veni, frăţioare, la FJSC, că e super naşpa". Dacă e aşa naşpa, tu de ce mai stai la FJSC? De ce nu te muţi la o facultate unde nu-i aşa naşpa pe cât consideri tu? Mie-mi place aici, e cunoscută facultatea şi o recomand celor care-şi doresc să intre aici. În ciuda a tot ce se aude de FJSC, că a avut anul ăsta MediaPorn, nu MediaProm şi că nu înveţi nuştu ce vrei tu, astea-s doar chestii. De bal, nu mă leg, nu am fost la bal, deci nu-mi dau cu părerea, iar de materii... frăţioare, înveţi ce-ţi place, da', pe lângă, tre' să faci şi altceva, care sigur te va ajuta. De exemplu, eu, că am zis că vreau să merg pe radio, nu pot face numa' chestii legate de radio, că nu am de unde să ştiu că o să-mi meargă superbine în radio toată viaţa. Aşa că învăţ şi ce face un redactor sau un reporter, învăţ şi de relaţii publice. Nu am de unde să ştiu ce-mi rezervă viitorul, oricâte planuri aş avea eu cu el. Pur şi simplu, învăţ mai multe chestii care se leagă puţin între ele sau se vor lega la un moment dat.
Şi cam asta mi-e părerea despre FJSC, după 4 luni şi jumătate ca studentă aici. Nu aş da FJSC pe altă facultate, nici măcar pe Jurnalism la Hyperion, unde faci mai multă practică decât teorie. Prefer să fac teorie şi să o aplic direct într-o redacţie sau la un radio, să îmi caut internship-uri sau să fac parte din ONG-uri (la început, în primul an sau chiar al doilea) unde să aplic ce am învăţat în facultate. Unii ar zice că-i mai mişto să faci practică din primul an de facultate, chiar în facultate, da' nuştu, mie mi se pare mură-n gură, adică ok, faci la facultate tot ce-ţi place, da' şi când o să termini facultate, tot tre' să te bagi într-un internship sau ceva, să ai experienţă din afara facultăţii, deci tot de jos porneşti. Aşa, mai bine, pornesc de jos de la început.
Asta-mi e părerea şi nu cred că o să mi-o schimbe careva. În niciun caz, un student de la o altă facultate. Tre' să fii aici ca să vezi cum e. Dacă-ţi place, rămâi. Dacă nu, nu te ţine nimeni cu forţa. Face sens.
Acu', depinde de voi, cei care m-aţi pus să scriu postul ăsta, dacă vreţi sau nu să veniţi la FJSC. Eu, din postura unui student din anul I, care e undeva între bine şi rău, vă recomand FJSC.
Şi cu asta, am încheiat cam tot ce aveam de zis, în mare. Dacă-s întrebări sau ceva, ori mă contactaţi pe privat, ori aştept întrebări mai jos şi vă răspund la ele de îndată ce le văd.
Sper că v-am lămurit şi că nu am uitat niciun detaliu important.
Baftă la bacalaureat şi la examenele din sesiune (cei care mai au).
Vă pupă Wadăfac!